به گزارش خبرنگار مهر، پروژه کنارگذر شمالی مشهد که آذرماه سال ۹۱ پس از تاخيرهای فراوان به بهرهبرداري رسید دارای نواقص فنی بسیار زیادی است طوری که از زمان افتتاح قرار بود مشکلات و نواقص این پروژه هر چه سریعتر رفع شود اما به دلیل اینکه رديف اعتباري اين پروژه ملي در بودجه سال 92 حذف شده بود مشکلات آن همچنان پابرجاست.
کنارگذر شمالی مشهد در دو باند رفت و برگشت به طول 72.2 و عرض هرباند 13.5 متر است، این آزادراه از غرب منطقه تپه سلام واقع در 12 کیلومتری جنوب شرقی مشهد آغاز و پس از عبور از حومه شهر مشهد در منطقه ناظریهه به بزرگراه مشهد - قوچان متصل میشود و در طول مسیر تعداد 9 دستگاه پل رودخانه ای، 29 دستگاه پل بزرگ (دهانه 10 متر و بالاتر) و 198 دستگاه پل کوچک احداث شده است.
این کنارگذر که به عنوان پروژه ای کلیدی از آن نام برده می شود جدایی از عدم کاهش نیافتن بار ترافیکی و مسئله آلودگی هوا دارای مشکلاتی نظیر دسترسی های غیر مجاز روستائیان به آزاد راه، سرقت گاردریل ها و بروز سوانح و تصادفات جاده ای است.
اعلام 26 نقص کنارگذر از سوی شورای فنی خراسان رضوی
این پروژه به اذعان کارشناسان و دست اندرکاران امر دارای ایمنی لازم نیست و 26 نقص آن از سوی شورای فنی خراسان رضوی اعلام شده و این امر در حالی است که کنارگذر شمالی مشهد دستاوردی نداشته و به کاهش بار ترافيکي، کاهش آلودگي هواي مشهد و کاهش حوادث جادهاي کمکی نکرده است.
محمد حسن واحدی معاون هماهنگی و امور عمرانی استانداری خراسان رضوی در این رابطه به خبرنگار مهر گفت: اين پروژه پيش از تکميل نهايي در 24 آذرماه 91 به بهرهبرداري رسید و سال گذشته استاندار وقت محمد حسین فروزانمهر عنوان کرد؛ کاهش نیافتن بار ترافيکي مشهد، عدم بازگشت سرمايه و بروز حوادث جادهاي خطرناک در اين محور نشان می دهد که کنار گذر شمالی مشهد به اهداف مورد نظر نرسیده است.
واحدی اظهار کرد: استاندار سابق مطرح کرده بود که براي تکمیل این پروژه نیمه تمام بيش از 650 ميليارد ريال اعتبار نياز است و در این راستا بايد سرمايه گذاران طرح با بررسي های هماهنگ، مشکلات این پروژه را بررسي و رفع کنند.
سرمايه گذاران این پروژه به رفع نقایص و مشکلات این طرح اقدام کنند
وی با اعلام اینکه 50 درصد از سرمايه گذاري صورت گرفته در اين طرح به شرکت ساخت و توسعه آزادراههاي وزارت راه و شهرسازي، 25 درصد به بانک ملي و 25 درصد هم به سازمان اقتصادي آستان قدس رضوي مربوط است، عنوان کرد: استاندار وقت در آن زمان اعلام کرده بود که سرمايه گذاران باید به نسبت سهم و نقشی که در این پروژه ایفا کرده اند به رفع نقایص و مشکلات این طرح اقدام کرده و ايمن سازي مسير و ورود ترافيک مناسب را دستور کار قرار دهند.
معاون هماهنگی و امور عمرانی استانداری خراسان رضوی تصریح کرد: مشکلات و نقایص کنار گذر شمالی مشهد در حالی است که این پروژه ملي بوده و در حال حاضر نیز رديف بودجه اي آن از بودجه کشور حذف شده و ضرورت دارد تا برای حل کمبودها و مسائل اين کنار گذر اعتباري در نظر گرفته شود.
به گفته وی دسترسیهای غیرمجاز روستائیان به آزادراه، سرقت گاردریلها و بروز سوانح و تصادفات جادهای تنها بخشی از مشکلات این آزاد راه است.
عمليات اجرايي کنار گذر شمالي مشهد در سال 1384 آغاز شد و مطابق وعدههای داده شده قرار بود ظرف مدت ۴۸ ماه این پروژه به پايان برسد؛ اما مسئله ارتقاء این طرح از بزرگراه به آزادراه، مدت اجراي آن را به مدت ۷سال افزايش داد اما در نهایت در ۲۴ آذرماه سال ۹۱ پروژه آزادراه کنار گذر شمالي مشهد به صورت نیمه تمام به بهره برداری رسید و تا به امروز نقایص فنی این پروژه گریبانگیر شده است.
کنار گذر شمالی مشهد دارای ویژگیهای آزادراه نیست
نماینده مردم درگز در مجلس شورای اسلامی هم به خبرنگار مهر گفت: کنار گذر شمالی مشهد دارای ویژگیهای یک آزادراه نیست و با مشکلات و نقایص متعددی در سال 91 به بهره برداری رسیده است.
محمد حسین محمدزاده تصریح کرد: حدود دو سال است که رديف اين پروژه از بودجه حذف شده و بیتردید براي تکميل و حل مشکلات این آزادراه باید رديف بودجه اي به اين پروژه اختصاص یابد.
وی ادامه داد: این آزادراه امروز سبب بروز مشکلات عديده و سردرگمي و بلاتکليفي شده و در زمانی که این پروژه به بهر برداری رسید قرار بود نواقص و مشکلات آن ظرف مدت زماني مشخص رفع شود؛ اما به دلیل حذف رديف اعتباري اين پروژه ملي و نبود اعتبار، مشکلات آن هنوز رفع نشده است.
نماینده مردم درگز در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه آزادراه ۷۲ کيلومتري شمالي مشهد دارای مشکلات فراوان و نواقص بسيار زیادی است، عنوان کرد: هزينه احداث اين پروژه ۱۸۵۰ ميليارد ريال بوده اما اين پروژه هنوز نتوانسته به اهداف مورد نظری که در طرح پیش بینی شده برسد طوری که این آزادراه در مسیر کاهش بار ترافيکي مشهد، بازگشت سرمايه، کاهش آلودگي هواي مشهد و کاهش تصادفات خودروهاي سنگين در مشهد و جلوگيري از ورود خودروهاي سنگين موثر نبوده و در واقع به محوري بحران زا تبدیل شده است.
محمدرضا اخوان عبداللهيان مديرکل راه و شهرسازي خراسان رضوی نیز در این رابطه به مهر گفت: این آزادراه دارای سرعت مطمئنه و ايمني لازم نیست زیرا پیش از تکمیل بهره برداری شده است.
عبداللهيان افزود: مجموع پیشرفت فیزیکی اين طرح در زمان بهرهبرداری 93 درصد بود و در حال حاضر به خاطر عدم احداث زيرگذرها و مسيرهاي مناسب دسترسي براي روستاييان منطقه، کاميونها و تريلرها و مردم از عرض آزاد راه عبور می کنند که این امر وضعيت این محور را با خطر مواجه کرده است.
وي بیان کرد: در طول اين محور 53 زيرگذر و روگذر ديده شده بود اما عدم تکميل تقاطع ها و زيرگذرها سبب شد اين زيرگذرها، همسطح شده و گاردريل ها هم توسط مردم برداشته شود.
مديرکل راه و شهرسازي خراسان رضوی با تاکید بر اینکه تاکنون موضوع بازگشت سرمايه در بحث آزاد راه محقق نشده است، گفت: این پروژه ملی است و مطابق پیش بینی های اولیه روزانه 28 هزار ترافيک و600 ميليون ريال درآمد برای این طرح در نظر گرفته شده بود اما در حال حاضر تنها پنج هزار ترافيک و روزانه 100 ميليون ريال درآمد براي سرمايه گذار حاصل شده است.
عبداللهیان یادآور شد: مقامات مسئول بايد براي رفع مسائل و مشکلات اين پروژه ملی چاره انديشي کرده و مسير حذف تقاطع هاي هم عرض و ايجاد زيرگذرها را از اولویت های رسیدگی به این پروژه قرار دهند.
آزادراهی که به محوری بحرانزا و حادثهخيز تبدیل شده است
سرپرست عوارضي آزادراه شمالي مشهد هم با اشاره به اینکه این آزادراه به محوری بحران زا و حادثه خيز تبدیل شده است، اظهار کرد: اين آزادراه با هدف کاهش بار ترافيکي احداث شد اما در حال حاضر اين محور گره اي از مشکلات ترافيکي مشهد باز نکرده و حتی به محوري بحران زا نیز تبدیل شده است.
ابوالفضل علیمردانی با اشاره به اینکه براي تکميل این پروژه، هيچ راهي به جزء ورود دولت نیست، افزود: سرقت گاردريل ها، عدم ترميم آسفالت مناطق آسيب ديده، علايم ترافيکي، نبود پمپ بنزين و دوربرگردان از مهمترین مشکلات اين آزاد راه است.
وی ادامه داد: به منظور رفع مشکلات اين آزادراه، حضور نيروي انتظامي و پليس راه در اين محور ضروری است و بی تردید در صورت حضور نيروي انتظامي و پليس راه، بريدن گاردريل ها، عبور از روي آن ها و انجام اعمال مغایر قانون اتفاق نخواهد افتاد.
حامد ربیعی کارشناس پروژه احداث آزادراهها در این زمینه به خبرنگار مهر گفت: این آزادراه جان همه را به لب آورده و دستاوردی نداشته طوری که از میان 53 زیرگذر و رو گذر و تقاطع غیر همسطح در این محور 47 مورد دارای نقص است.
ربیعی عنوان کرد: همچنین تکمیل 17 مورد زیرگذر و 30 مورد ارتباطات و تقاطعهای غیرهمسطح این کنار گذر نیز انجام نشده و اگر این موارد رفع شود شرایط برای رفت و آمد مردم منطقه و دسترسی های خودروها به دو طرف محور تسهیل می شود.
وی با اشاره به اینکه این آزادراه به هیچ وجه نتوانسته بار ترافيکي مشهد را کاهش دهد، عنوان کرد: براي بازگشت سرمايه و کاهش بار ترافيکي مشهد بايد مصوبه شوراي ترافيک استان به منظور جلوگيري از ورود تريلي ها و کاميون ها به مشهد اجرا شود.
سخنان مسئولان و نقدهای آنان نسبت به این آزادراه در حالی مطرح میشود که وزارت راه و شهرسازی موظف است ظرف یک سال نسبت به تکمیل آزادراه چهارخطه کنارگذر شمالی مشهد اقدام نماید و معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رئیسجمهور نیز موظف است بودجه لازم را در لایحه بودجه سال 1394 کل کشور پیشبینی کند. این مصوبه از سوی معاون اول رئیسجمهور در تاریخ 31/4/1393 ابلاغ شده است .
................................
گزارش: مرضیه صاحبی
نظر شما